2015. október 17., szombat

René Descartes

Minden jó könyv olvasása olyan, mintha elmúlt századok legderekabb embereivel, kik e műveket írták, beszédbe ereszkednénk, mégpedig válogatott beszédbe, mert csak legjobb gondolataikat közlik velünk.
- René Descartes


2015. október 16., péntek

Nem feltétlenül Jókait kell olvasni a mai fiataloknak

Tudta, hogy ha többet olvas a gyereke, akkor empatikusabb, jobb konfliktuskezelő és problémamegoldó felnőtt lesz? Sokan azt gondolják, hogy az iskola dolga megszerettetni az olvasást, a szakemberek szerint viszont minden a családban kezdődik. Sok tinédzser nem olvas, sokan viszont igen. Itt a lista a kedvencekről.
Ha nem kötelező, máris érdekesebb
Több tinédzser olvas, mint régebben, bár nem a klasszikus műveket. A fantasy műfajú könyvekre rákaptak a fiatalok – ezt tapasztalja Schiller Mariann, aki 30 éve tanít magyart középiskolásoknak.
Nagy Attila olvasáskutató szerint a Budapesten és a nagyvárosokban élő gimisek valóban többet olvasnak, mint régen, de ez nem mondható el általánosan minden fiatalról, sokan nem szeretnek vagy rendesen nem tudnak olvasni.
A tinédzserek körében is megfigyelhető egy olvasói elit, ugyanúgy, mint a felnőttekében. Általánosságban véve a gimnáziumba járó diákok többet olvasnak, mint a szakközépiskolában tanulók – ezt Péterfi Rita olvasásszociológus mondta a hirado.hu-nak.

Harry Potter hozta meg az olvasási kedvet
A Harry Potter-könyvek hozták meg igazán a fiatalok olvasási kedvét. J. K. Rowling regénysorozata eloszlatta azt a tévképzetet is, hogy a nagyon hosszú könyvektől irtóznak a tinik. A hét kötetből álló terjedelmes sorozatot is szívesen olvasták és olvassák most is – mondta Schiller Mariann, a Magyartanárok Egyesületének tagja.


erre buknak a fiatalok
Kedvencek
A lányok nagyon kedvelik a kilenc részből álló A Szent Johanna gimit, és még mindig népszerű A neveletlen hercegnő naplója című könyvsorozat, míg a fiúk inkább a fantasy könyvekért rajonganak. Rengeteg ifjúsági regény van, amit olvasnak. Népszerű például a Bradley, az osztály réme, az Emlékek őre, valamint a görög mitológiát megelevenítő Villámtolvaj is. A Vámpírnaplók, a Twilight és Az éhezők viadala című könyvet is falják a gyerekek annak ellenére, hogy régebbiek.

A tíz legtöbbet kölcsönzött mű
 
10 legtöbbet kölcsönzött irodalmi mű

A tanárok dönthetnek a kötelező irodalomról
Az éhezők viadala trilógia kötelező olvasmány lett nálam – mondta Schiller Mariann. A könyv egyrészt népszerű volt a diákok körében, másrészt sok olyan tartalmi és a narratológiai jellemzővel bír, ami különösen alkalmas a tanításra. Profin megírt, népszerű regények ezek, sok gyereknél meghozzák az olvasási kedvet. Véleménye szerint elsősorban olvasókat kell nevelni, és a Magyartanárok Egyesülete nevében elmondta, hogy nincs meggyőződve arról, hogy ma feltétlenül Jókait kell olvasniuk a fiataloknak.

A tanároknak a kötelező irodalom megválasztásában egy bizonyos kereten belül van szabad mozgástere – hívta fel a figyelmet az olvasásszociológus. Péterfi Rita szerint nem feltétlenül kell A kőszívű ember fiait kiadni kötelező olvasmányba, az néha még egy felnőttnek is kihívás. Azokban az osztályokban, ahol a tanárok élnek a szabad választás jogával, az olvasási hajlandóság is nagyobb - tette hozzá.

Kölcsönhatásban a filmváltozattal
Vannak fiatalok, akik a történet megfilmesítése után veszik kezükbe a könyvet, mert érdekli őket a részletesebb sztori. A Harry Potterrel és Az éhezők viadalával is ez történt. Vannak, akik azért nézik meg a filmet, mert korábban olvasták a könyvet, de vannak, akik azért olvassák el, mert látták a filmet – mondta az olvasásszociológus, aki szerint a könyvek és a filmek egy oda-vissza folyamat, kéz a kézben járnak.
Kvázi filmforgatókönyvként alkotja már az írás pillanatában sok szerző a könyvét - ez ma megfigyelhető az olvasásszociológus szerint, aki hozzátette: 45 évvel ezelőtt Szabó Magda nem így írta meg az Abigélt, de már akkor is megfigyelhető volt, hogy a történet a megfilmesítése után keresettebb lett, sokan akarták elolvasni az ifjúsági regényt.

„Skimming” - érdekes változás az olvasásban
Az olvasásszociológus felhívta a figyelmet egy érdekes változásra. A szépirodalmi szövegek olvasása mellett megjelent, és egyre inkább jelen van az információszerző, azaz a „skimming” olvasás. Ez a szöveg felületes átfutását és kizárólag a lényegi információra összpontosító olvasást jelenti, például az internetes információszerzésnél tapasztalható ez.

Forrás: http://www.hirado.hu/2015/10/10/ha-nem-kotelezo-maris-erdekesebb-erre-buknak-a-tinik/


2015. október 12., hétfő

Olvasás éjszakája gyermekeknek

A könyv-, e-könyv- és folyóirat-kultúrához kapcsolódó programok, köztük beszélgetések, gyerekfoglalkozások és könyvbemutatók várták az érdeklődőket szombaton a harmadik Olvasás éjszakáján országszerte.

A rendezvény központi helyszínei a Nyugati téri Alexandra Könyvesház, a Libri Allee, a Duna Plaza Könyvesbolt, a Libri Könyvpalota, valamint a Fókusz Könyváruház és a Hátsó Kapu volt. Az esemény elsődleges célja volt, hogy a könyves kultúrát, az olvasást, mint örömforrást mutassa be - közölte a szervező Supka Géza Alapítvány.

Olvasás éjszakája gyermekeknek
Forrás: http://orientpress.hu/149172, http://www.blikk.hu/blikk_rovidhir/olvasas-ejszakaja-gyerekprogramokkal-2408133



2015. október 8., csütörtök

Már gyerekkorban belénk ivódik az olvasás

Az olvasás szeretete már gyerekkorban magával ragadhat minket, melynek befolyásoló ereje főként a családon múlik, ugyanis legfőképp a család által alakul ki szókincsünk. - mondta Nagy Attila, a Magyar Olvasástársaság tiszteletbeli elnöke.

A családban szeretik meg az olvasást a gyerekek
"Az olvasó családban lesz olvasóvá a gyerek" - tette hozzá Nagy Attila. A gyerekek nem az első osztály első hetében találkoznak az olvasás feladatával, hanem a családon belül több generáció építkezésének eredménye, hogy milyen szófordulatokat, milyen típusú mondatokat, milyen gazdag szókincset használnak.
Minden a gyökerektől, a családtól kezdődik. Mindezt alátámasztja számtalan pedagógus, könyvtáros és persze szülő, nagyszülő, aki utána eredt a témának.
Nagy Attila bízik abban, hogy újra divatba jön a meseolvasás gyermekek körében, hiszen a mesekönyv egyrészt erkölcsi iránymutatást ad, másrészt könnyebben megérthetik a kicsik a szófordulatokat a hozzá kapcsolódó képek, illusztrációk által.


Forrás:http://www.informed.hu/eletmod/gyermekneveles/a-csaladban-szeretik-meg-az-olvasast-a-gyerekek-202639.html

2015. október 6., kedd

Összeállt a Disney az Amazonnal és a Microsofttal

Az Amazon tabletjén és a Fire TV-n, illetve a Microsoft Xbox-on is nézhető lesz a Star Wars, vagy épp az Oroszlán király.

Összeállt a Disney az Amazonnal és a Microsofttal
Mint a 3 grácia együttműködést kötött a Disney az Amazonnal és a Microsofttal. Ezentúl az Amazon és a Microsoft hozzáférhet a Disney felhőben tárolt digitális mozi adatbázisához. A szerződés értelmében az Amazon Video, illetve a Microsoft Movies & TV ügyfelei bárhonnan el tudják érni készülékeiken keresztül a Disney mozikat, beleértve a Pixar, a Marvel és a Star Wars tartalmakat is. A Disney videói eddig az iTunes-en, a Google Playben és a Walmart VUDU-ján keresztül voltak elérhetők.


Forrás: http://www.mediainfo.hu/hirek/article.php?id=38460