2016. január 28., csütörtök

Elkészülhet a vakoknak szánt e-könyvolvasó

Sokak életét könnyítené meg a Braille-írást használó készülék.

A Michigani Egyetem kutatócsoportja egy olyan, Braille-írást használó, az E ink kijelzős e-book olvasókhoz hasonló eszközön dolgozik, ami forradalmi változást hozhatna a vakok életében. Léteznek ugyan most is a boldogulásukat, információ szerzésüket megkönnyítő technológiák, de ezek vagy nehézkesek, vagy rendkívül drágák, esetleg mindkettő egyszerre.
Elkészülhet a vakoknak szánt e-könyvolvasó

Braille levegővel, folyadékkal
Az új elképzelés nem elektronikai megoldásokra alapulna, mivel az így létrehozott eszközök túlságosan bonyolultak és az átlagember számára megfizethetetlenek. A kutatók ehelyett a jól ismert e-book olvasókat vették alapul azzal a változtatással, hogy a Braille-ábécé betűit egy pneumatikus rendszer emelné ki az olvasó eszköz „kijelzőjének” felületéből.
Ilyen is lehetne a Braille-írással működő e-könyvolvasó (a kép csak illusztráció)
A betűket levegő, vagy valamilyen folyadék mozgatná, és egyszerre egy teljes oldal jelenhetne meg. Ez azért lényeges körülmény, mert a jelenleg létező, elektronikus Braille gépek egyszerre csak egy sort tudnak megjeleníteni, így a felhasználók nem tudnak egyszerre egy oldalnyi szöveget elolvasni, mint a hagyományos könyvek esetében.

A Michigani Egyetem szakemberei ezen kívül arra is felhívják a figyelmet, hogy az ő technológiájuk nemcsak szöveg, hanem grafikonok, táblázatok, sőt, akár egyszerűbb grafikai elemek megjelenítésére is képes. Ez hatalmas lépést jelentene a vakok mostani lehetőségéhez képest, hiszen így szinte bármilyen jellegű tartalmat elő lehetne állítani számukra. Arról nem is beszélve, hogy egy Braille alapú e-könyvolvasóval a kötetek, magazinok tárolása is sokkal egyszerűbb lenne.

A mobilitást kell megoldani
Ahogy minden ambiciózus projekt esetében, itt is egy sor kihívást kell a fejlesztőknek legyőzniük. Ezek közül az okozza a legnagyobb gondot, hogy több ezer, levegővel, vagy folyadékkal működtetett pumpát kellene elhelyezni és működtetni egy lehetőleg hordozható eszközben.
A csapat azt állítja, hogy nincsenek messze a megoldástól: a 2013-ban indult kutatás ez év szeptemberében ér véget remélhetőleg egy olyan eszközzel, ami valóban képes lesz a Braille alapú szövegeket e-book formátumba önteni.

Forrás: http://bitport.hu/elkeszulhet-a-vakoknak-szant-e-book-olvaso

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése